Daniele Liverani: Eleven Mysteries (2012)

daniele_liverani_eleven_mysteries.jpg

Kiadó:
Lion Music

Honlapok:
www.danieleliverani.com
myspace.com/liverani

Aki kezdettől fogva figyelemmel kíséri blogunkat, annak Daniele Liverani neve nagyon is ismerős lehet. Ez a talján zseni nem csak kiváló zeneszerzőként, de keresett billentyűsként is bemutatkozott már a nagyérdemű előtt (Genius Rock Opera, Twinspirits II és III, Empty Tremor, Khymera, Cosmics). Eddig is tudtuk róla, hogy gitárosként sem teljesen reménytelen, hiszen két instrumentális gitáros szólólemeze is megjelent korábban: "Viewpoint" (1999) és "Daily Trauma" (2004).

Az "Eleven Mysteries" tehát egy lenyűgöző karrier újabb állomása, amely az instrumentális gitár anyagok közül talán a legérettebb. Ha kell, itt is füstölög a fogólap, gurguláznak az arpeggiók (Myterious Impulse), de túlnyomórészt aprólékosan átgondolt, dallamorientált, középtempós dalokat hallhatunk Tony MacAlpine és Vinnie Moore stílusában.

Ismerve Liverani képességeit, eléggé meglepő, hogy a billentyűs részeket nem ő maga, hanem egy Marco Zago nevű zenésztársa játszotta föl. Úgy tűnik, ezúttal Liverani teljes egészében a húrokra akart koncentrálni. Zago mellett közreműködtek más muzsikusok is: Tony Dickinson bőgőzik és Paco Barilla dobol.

Az album koncepciójáról maga Liverani így nyilatkozott: "A lemez lényegében egyetlen nagy zenei utazás, amely az emberi élet és spiritualitás alapvető kérdéseit feszegeti. Kiváltképp három aspektusra irányítja rá a figyelmet: a test, a lélek és a személyiség egymásra hatására, s ezen aspektusok szerepére az ember életében." Hát, nem tudom. Egy absztrakcióra jóval hajlamosabb elme talán fölfedezi ezt a tematikát a dalokban, én csak ilyen-olyan érzelmeket kiváló dallamokat hallok.

Liverani jó gityós (is), sőt nagyon jó! A nyolcvanas években még az is lehet, hogy ezt a lemezt büszkén helyeztem volna el valahol a Vinnie Moore "Mind's Eye" (1986) és Tony MacAlpine "Maximum Security" (1987) lemezek közé, de manapság annyi ilyen van, hogy az ember már föl sem kapja a fejét. Szerintem barátjával és zenésztársával Tommy Ermollival együtt jobban teszi Liverani, ha a puskaport egy újabb Twinspirits albumra tartogatja.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika