Shakra: Powerplay (2013)

shakra-powerplay.jpg

Kiadó:
AFM / Sony

Honlapok:
www.shakra.ch
myspace.com/shakrarock

Úgy látszik, a Gotthard és a Shakra - azon túl, hogy a két svájci gárda gyakorlatilag egyazon stílusban alkot - szinte teljes szinkronban működik. Majdnem egyszerre vesztették el zeneileg alapvetően meghatározó énekesüket, szegény Steve Lee tragikus motorbalesetben hunyt el, Mark Fox pedig szólókarrierbe kezdett. A párhuzam most abban is megnyilvánul, hogy kb. egy éven belül mindkettőjüknek sikerült az új frontemberrel egy kommerszebb, laposabb albumot készíteniük.

Ez nyilván ízlés kérdése is, ráadásul egyesek akár a korábbi albumok hangulatához, stílusához való visszatérésként is értékelhetik, de a "Powerplay"-ből nekem éppen az a "power" hiányzik, ami a húzós-zúzós elődöt, a "Back On Track"-et a kedvencek közé emelte. Ez most ötlettelenebb, sablonosabb és vérszegényebb lett, jóllehet a Shakra a tőle már megszokott eszköztár teljes készletét fölvonultatja. A klipes, nyáltól csöpögő ballada "Wonderful Life" címmel jól szemlélteti, hogy pontosan mire gondolok.

Arról persze szó sincs, hogy a "Powerplay" halovány album lenne, hiszen jól illeszkedik az immár kilenc sorlemezt és két koncert-kiadványt számláló töretlen karrierbe. A vérfanok minden bizonnyal iktatják is a gyűjteménybe, de ami engem illet, tartok tőle, hogy  a "power" megcsappanásával nálam a "play" is igen megritkul. Egy pár nóta azért innen is nyilván fölkerül az iPodomra, pl. a lemezt megnyitó "Life Is Now", a klasszikus hard rock riffel indító "Dear Enemy", vagy a himnikus "Save You From Yourself". Jelzésértékű, hogy mindhárom nóta a vége felé meglehetősen elvékonyodó album első feléből való.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika