Anubis Gate: Sheep EP (2013)

Anubis Gate - Sheep.jpg

Honlap:
www.anubisgate.com

A dán proggerek a közönségszolgálat szellemében meglepték rajongóikat egy EP-vel, amiért egy évet csúszik az idénre ígért új teljes album, a "Horizons". A fiúk eddig igencsak 2 évente előrukkoltak egy új anyaggal (Andromeda Unchained - 2007, The Detached - 2009, Anubis Gate - 2011), talán ezért érezték, hogy a késést kompenzálni kell valahogyan. A késedelmet egyébként lehet, hogy a dobosuk lecserélése okozta. Érdekes a dolog, mert Morten Sørensen-t Morten Sørensen-re cserélték le. Igen, nem elírás, az új ütősnek ugyanaz a neve, mint a korábbinak, ezért kénytelenek voltak az új tagot egy középső név (Gade) beillesztésével megkülönböztetni.

A hivatalos honlapjukról ingyen letölthető három számos EP címe "Sheep", s ennek megfelelően tartalmazza a Pink Floyd "Animals" albumának negyedik, több, mint 10 perces nótáját. Ha ez nincs, lehet, hogy nem is írok az EP-ről egy szót se, de mivel nagyon bejött, úgy éreztem, kénytelen leszek megszellőztetni ezt az egyébként majdhogynem érdektelen megjelenést. Ehhez mondjuk tudni kell, hogy az "Animals"-t nagyon szeretem, de két ok miatt (szerintem méltatlanul) majdnem elsikkadt a Pink Floyd életműben. Mindenekelőtt a nagyon-nagyon lazán Orwell által ihletett koncept album aránytalanul volt keverve és gyalázatosan szólt. Mind az azt megelőző "Wish You Were Here" (1975), mind a "The Wall" (1979) köröket vert rá ebben a tekintetben, és érthetetlen, hogy az ilyesmire nagyon is adó Pink Floyd, hogy engedhette meg ezt a malőrt. Sajnos az 1994-es digitális felújítás (remaster) sem segített sokat a problémán. A másik ok pedig az, hogy a megjelenés idején már kezdett elhatalmasodni Roger Waters cezaromániája (csak egyetlen nótának, a "Dogs"-nak társszerzője Gilmour), így a későbbiekben az "új" Pink Floyd már nem játszott róla számokat.

A Pink Floydot egyébként szinte lehetetlen tribute-olni (bár erre számtalan kísérlet született), mert annyira jellegzetes megszólalású, aprólékosan megkomponált dalaik vannak, hogy a dolog már a kezdet-kezdetén értelmetlenné válik. Az Anubis Gate "Sheep"-je viszont nagyon el lett találva, mert egészen modern, metálos köntösbe öltöztették az egyébként is jó húzású, dögös nótát. Csak azt sajnálom, hogy nem vállalták be az egész "Animals" lemezt, az lett volna csak igazán a király gesztus!

Az EP-n a jövőre megjelenő "Horizons" egyik dala, a "Destined To Remember" is szerepel, valamint helyet kapott rajta egy igazi kuriózum. Állítólag egy rajongó javaslatára földolgozták a '80-as évek közepének egyik menő pop rock slágerét, a "Broken Wings"-t a Mr. Mistertől. Ez egy kicsit nyálasan indul, de a végére - hál' Istennek - beindul rendesen. Akárhogy is, ez a térítésmentesen letölthető "ízelítő" aranyos meglepetés a fanoknak. A saját dal pedig arra enged következtetni, hogy a "Horizons" sem lesz gyönge.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika