Hasse Fröberg & Musical Companion: HFMC (2015)

hfmc.jpg

Kiadó:
Glassville Records

Honlap:
www.hassefroberg.com

A Hasse Fröberg név valószínűleg keveseknek ismerős, bár a skandináv progresszív rock tudorainak lényegében alapvetés, hiszen a '90-es évek közepe óta a híres-neves The Flower Kings énekese, sőt a zeneszerzésből is egyre nagyobb részt vállal. Pontosabban vállalna, ha nem olyan vezéregyéniségek és termékeny szerzők vennék körül, mint Roine Stolt, Jonas Reingold és Tomas Bodin. Ezért döntött úgy Fröberg, hogy önálló anyagokkal méretteti meg magát. Az elmúlt öt éves perióduson belül ez a harmadik szólólemeze, amivel sajnos folytatja azt a  szerencsétlen hagyományt is, hogy a rock történelem leggyengébb borítóit produkálja.

Rendszeres olvasóink tudják, hogy a skandináv prog-rock nagyon közel áll a szívemhez, különösen a norvég Magic Pie dobogtatja meg a ketyegőmet. Fröberg és zenei társasága érdekes módon inkább hozzájuk és nem az "anyabandához" (The Flower Kings) hasonlítható. A kompánia többi tagja nem tartozik az ismert muzsikusok közé, jóllehet kiváló hangszeresek, de ilyenekből Svédországban - "kis" túlzással -  egész hadosztályokat lehetne összeállítani. Fröberg rekedtsége ellenére is meleg tónusú hangja ugyan nem a kedvencem, de az előző lemezhez (Powerplay) képest legalább nem erőlteti azokat a magas hangokat, amiket már csak létrával ér el (vagy úgy sem).

Ami a csak puritán "HFMC" nevet viselő új anyagot illeti, nekem jobban bejön, mint eddig bármi tőlük. Természetesen itt is dominálnak a lassabb hangvételű, hosszan kifejtős darabok, de hát ez a stílusirányzat sajátossága - aki az ilyesmitől idegenkedik, bele se kezdjen a hallgatásba. Ugyanakkor én is örömmel üdvözlöm az olyan frissebb dalokat, mint a "Can't Stop The Clock", vagy a "Something Worth Dying For", ahol populárisabb és keményebb hangok is fölütik fejüket.

Mindenképpen hálás vagyok Fröbergnek azért, hogy míg türelmetlenül várom az idénre ígért új Magic Pie album megjelenését, olyan anyaggal lepett meg, amely nem csak tartalmas, változatos és kifinomult, de arra is képes, hogy feledtesse velem a várakozás nyűgét, izgalmát. A "HFMC" a műfaj figyelemreméltó termése.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika