Andromeda: Playing Off The Board - Live DVD (2007)


A Pokolgépnek igaza volt. Tényleg metál az ész, Lengyelországban legalábbis egészen biztosan. A lengyel Metal Mind kiadó ténykedését eddig is szimpátiával figyeltem, mert minden munkájukban érezni lehetett az igényességre való törekvést, de az Andromeda koncert DVD kiadása kapcsán azt hiszem, örökre a szívembe zártam őket.

Egy gyönyörű színházterem-
ben, álomszép fényekkel, kiváló operatőri munkával rögzítették a koncertet, ami persze nem ért volna sokat, ha a zenekar nem csúcsformában nyomul. A három lemezt, illetve egy újrakiadást megjelentető svéd prog-metal csapat olyat döngöl a színpadon, hogy nem lehet nem lelkesedni értük. Van itt minden, ami rock-fülnek ingere: súlyos megszólalás, minden instrumentumra kiterjedő, elképesztő hangszeres játék, de mégis, elsősorban csodálatos dallamok és Dalok. Lehet, hogy tele van a padlás tehetséges proggie csapatokkal, de arra nagyon kevesen képesek (a Dream Theater is csak hellyel-közzel), hogy a brutális hangszerorgia ne csak a beavatottaknak, de a mezei zenehallgatónak is maradandó élményt nyújtson. Az Andromeda átlagos hosszúságú dalokban és kellően megcsavart, de mégis gyorsan rögzülő dallammenetekben, refrénekben gondolkodik, mindehhez még ráadásul igazi fazonok is. A zenekar lelkét jelentő Johan Reinholdz gitáros megjelenésében maga a viking metal warrior. Kettő méter a csávó, amiből egyet tesz ki a rőzse. Kigyúrt, meztelen felsőteste tekintélyt parancsoló, játéka meg pláne az. Sokszor a ritmusai is szólóértékűek, igaz, ebben nem maradnak le tőle a társak sem. Mindehhez a legutóbbi Space Odyssey korongon is éneklő David Fremberg adja erős, de kristálytiszta hangján jellegzetes dallamait.

A teljes koncert lemezre került, és mindhárom lemezük egyaránt képviselteti magát a legjobb dalokkal, nehéz is lenne pillanatokat kiemelni, úgy fantasztikus az egész, ahogy van, tokkal, vonóval. A sztereo vagy Dolby 5.1 (bivaly) hangzással élvezhető koncert mellett láthatunk még próbatermi felvételeket, kézikamerás turnéfilmet, meg egyéb nyalánkságokat.

Mit is mondjak még? Egy áruházlánc elhíresült botrány-szlogenje jut hirtelen eszembe, azzal a finomítással, hogy természetesen nem hülye, aki nem veszi meg, de mindenképpen meggondolatlanul cselekszik.


Túrisas

(A cikk eredetileg a Rockinform-ban jelent meg.)

Címkék: dvd