Turisas: A Finnish Summer With Turisas DVD


Egy percig sem állítottam, hogy a beszámolómban is méltatott Dragonforce/Turisas koncert bemelegítő zenekarának lenyűgöző muzikalitásától félájultan kapkodtam levegő után ott a Diesel-ben, de azt nem lehetett már akkor sem nem észrevenni, hogy a súlyos finn harci-metal horda színpadi kiállása, felöklelő intenzitása és érezhető küldetéstudata némileg megalapozza biztos pozíciójukat még a fokozatos elsorvadással nehezen vádolható északi folk-metal mezőnyben is.

Miután alaposan kiértékeltem a Turisas első hivatalos DVD-jét, azt is elmondhatom, hogy ezentúl – ha nem is lettem rajongó – szimpátiával figyelem majd ténykedésüket.

Már a hazai koncertjük alatt is megfogalmazódott bennem egy-két kérdés, amelyre most a DVD alapján választ is kaptam. Pl., hogy milyen irtózatosan büdös lehet ez a színpadi "harci-szörme"-gúnya, ha rendszeresen fülledt klubokban igázzák le benne a népeket. Nos, nagyon. Még maga Mathias "Warlord" Nygard az ijesztő megjelenésű (és hangú) frontembernek is torzul a feje rendesen, amikor buli előtt kiborítja a bőröndből, és magára kapja, szíjazza, fűzi a láthatóan több kilós hacukát. Nem irígylem. Csupán a make-up (öltözés és arcfestés) egy valóságos tortúra koncertek előtt. Ebből talán kiderül, hogy nem adják ingyen a sikert, a Turisas pedig kőkeményen megdolgozik érte, napról-napra, koncertről-koncertre. Tanulságos, amikor a különböző finn fesztiválokon való fellépéseiket és a közte lévő utazásokat megörökítő egyórás dokumentumfilm egyik jelenetében mutatják a színpadról koncert után levonuló csapatot. Warlord félrevonulva öklendezni kezd a kimerültségtől, majd a közelítő kamerába nézve, izzadtan, csatakosan, ijesztő fejjel, utolsó erejét összeszedve, egy félmosollyal az elmosódott vérvörös festékkel összekent arcán megjegyzi, hogy jó buli volt. - Ez igen, ez Metal!

Amúgy meg civilben cseppet sem ijesztőek ezek a legények, még maga Warlord sem. Kimondottan szimpatikus, fiatal finn srácok, akik szeretik hazájukat, ősi szokásaikat, ételeiket és történelmüket. De mindenekelőtt szeretik ezt a zenét és hisznek is abban, amit csinálnak. Ezért pörögnek esténként mindig 110%-on, és ezért érdemlik meg a sikert is.

A koncertanyag 13 nótája (80 perc) 5 helyszínen (a már említett nyári fesztiválokon) lett rögzítve, kevés kamerával, de korrekt képpel és korrekt (stereo 2.0) hanggal.

A legnagyobb Turisas nóták persze itt vannak nekünk, és ha zeneileg nem is a legnagyobb durranás, azért a véres-mókás (blood and fun), epikus harci fém, hegedűvel, tangóharmónikával, és a csapat látványával együtt kiegészülve, igenis tud szórakoztatni.

Túri(sas)

Címkék: dvd