Darkology: Altered Reflections (2009)

Kiadó:
Rock-a-holics Records

Honlapok:
www.darkology.com
myspace.com/darkologymetal

Nincs fél éve, hogy "temettük" a jobbra érdemes Outworld együttest, akik ezév februárjában bedobták a törölközőt (nekrológ itt). Akkor még nem tudtam, hogy szép csendben Dallas, Texas-ban a Harris testvérek, Michael (gitár) és Brian (dob), valamint az Outworld eredeti énekese, Kelly "Sundown" Carpenter egy új projekten dolgoznak, amely megpróbálja azt a fajta progresszív, olykor neo-klasszikus elemekkel tarkított power  metal muzsikát ébren tartani, amivel már az Outworld sem tudott az időközben komoly ízlésváltozáson átesett amerikai metál piacon talpon maradni. Minden jót kívánok nekik, de nem tudom miért gondolták, hogy a szerintem náluk azért feszesebb és dögösebb Outworld után nekik még lesz esélyük.

Nem mondom, komoly kis csapat gyűlt össze, hiszen Ács "Naplemente" Kelly nevét a Beyond Twilight "Section X" című lemeze óta sokan ismerik (el) a szakmában, és Brian Harris is túl van majd' fél tucat instrumentális gitár albumon (például). Ennek ellenére, nemhogy áttörésre nem futotta, de még az Outworld színvonalát sem sikerült elérni. Nyilván, aki a Rob Halford iskola föltétlen elkötelezettje és rendíthetetlen kötelességtudattal szerzi be Tim "Ripper" Owens vagy Kelly "Sundown" Carpenter fölvételeit, az a Darkology debüt anyagát sem hagyhatja ki.

Az együttes névválasztása egyébként teljesen találó, ezt a zenét tényleg csak olyanok szerezhették, akik a sötétség tudományában jártasak, s ebben nem kis szerepe van a képtelenül kisfiús fazonigazításon átesett "Naplemente" folyamatos gonoszkodó sikongatásának. Megjegyzem, nekem épp az a néhány kivételes pillanat tetszik legjobban, amikor erőlködés nélkül énekel. Nem kell feng shui szakértőnek lenni ahhoz, hogy megállapítsuk: az egyébként is fajsúlyos lemez végén a közel 10 perces "Trance Of The Gorgons" térvákumként szívja le az életkedvhez föltétlenül szükséges pozitív energiákat.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika