Rudán Joe interjú

Úgy illik, hogy a magyar zenék rendszeres, ám soha nem rosszindulatból fakadó ostorozása mellett teret adjunk  azoknak a zenéknek és zenészeknek a bemutatására, akik bőven tettek azért, hogy a hazai rock/metal muzsikák közt is legyen minőségi, értékálló és klasszikus. Rudán Joe kétség kívül közéjük tartozik. Sok érdekesség és aktualitás mellett néhány kijelentésével azért sikerült meglepni bennünket az ország egyik legjobb énekesének, sőt a sorok között még útbaigazítást is kaptunk, amit ezúton is köszönünk és megfontolunk. (:))

Ami önző módon leginkább érdekel: Van-e esély arra, hogy a közeljövőben az otthoni házimozin bömböltethetem az első Pokolgép DVD-n, az "Újra megszületnék" nótát?  De talán igény nem csak az én részemről lenne rá...

Több koncertet rögzítettünk már, de valamiért egyik sem felelt meg a kívánalmaknak, hol a fénytechnika, hol a hangzás, hol miegymás szempontjából. De egyébként még egyik kiadó sem jelezte felénk, hogy vállalná az ezzel járó befektetést, igaz, tudtommal mi sem kerestük a lehetőséget sehol.

Hogy haladtok az új album előkészületeivel? Valahol mintha azt olvastam volna, hogy az idei, a Pokolgép éve lesz. Merésznek tűnő megállapítás, de mutatja, hogy van harci kedv. Mi az alapja az optimizmusnak?

A zenekar írogatja a dalokat, mint mindig, amúgy nem hajt a tatár, nem kell pontos időpontra kész lenni az albummal, nálunk ez nem futószalagon készül, mint más zenekarok esetében,akiknél tartani kell az évi tervezetet. Bár nem tudom mitől lenne ez az év a miénk, de ha így lenne, akkor még belehúzhatunk keményen, még csak március van, úgyhogy ne legyünk pesszimisták, hátha eljön a kánaán.

Mennyire látod egységesnek most a csapatot? A személyes tapasztalataim szerint a fiatalítás jót tett a gépnek, különösen a "Mester (K. G.) és tanítványa (N. D.)" relációban.

Nem fiatalításról volt szó annak idején, hanem az előző dobos egy kicsit elfáradt a házimunkában, és a zenekar pontosabb megszólalását kellett előtérbe helyezni, így került a Csibe a képbe, akit azon felül, hogy kiváló dobos, zseniális zenésznek tartunk. A Dávid pedig addig gyakorolgatott a tanárbácsijával, mígnem egyszercsak begitározta széplassan magát a bandába, ahol nagy szeretettel vártuk. De ennek már egyébként 4, ill. 9 éve. Ha pedig mostanában kereknek látják a produkciónkat a népek, annak csak örülni tudunk, fel is ugrunk néha nagyon, és akkor boldogok vagyunk.

Ha már a fiatalításnál tartunk. Zseniálisan szólaltatja meg a klasszikus P. Mobil dalokat a Mobilmánia csapata. A Kozma/Vámos párossal nagyon jó boltot csináltatok, a DVD-hez pedig külön gratulálok. A hozzácsomagolt CD az előbb említett ok miatt zseniális, ráadásul kimondottan olcsón lehet beszerezni a kiadványt.

A klasszikus P. Mobil dalokat kitalálni volt zseniális annak idején, megszólaltatni pedig csak hangszeres tudás, és zenei intelligencia kérdése volt már akkor is, amiben abban a zenekarban a hetvenes években nem volt hiány. Énekben is fenomenális teljesítmény volt a Gyula produkciója. Jó zenészekkel külön öröm egy színpadon játszani, az pedig a kiadót dícséri, hogy felkarolta a produkciót, és előre bizalmat szavazott neki, amikor felvállalta a DVD-t is, ami szerintem is minőségi anyag lett.

Az újra kiadott Pokolgép Koncertlemez meghallgatása utáni felfokozott hangulatomban, mindent elkövettem a Veled felvett koncert beszerzésére, de lehetetlen megvásárolni, sőt bármi módon hozzájutni. Egy orosz internetes oldalról tudtam letölteni…

Azt a lemezt többek között egy azóta sajnálatos módon megszűnt kiadó jelentette meg, és amit nyomtak belőle, az elfogyott. Az utánnyomáson már munkálkodunk, de az is lehet, hogy boltot kötünk az oroszokkal! 

Volt a közelmúltban egy nagy fiaskóm egy hazai rock ikonnal készült interjú kapcsán. Ez és egyéb más tapasztalatok mondatják ki velem; mintha az átlagosnál indokolatlanul érzékenyebb lenne a hazai zenész-szakma.

Én személyszerint nem vagyok érzékeny, mert amit az elmúlt években láttam, tapasztaltam, de leginkább átéltem, az túlmegy a szánalmas burleszk határán is. Világok dőltek össze bennem, csalódtam olyan emberekben, akiket félistenként tiszteltem tökös koromban. Zenélni, szórakoztatni kell, nem blogot írni (köszönjük, a konzekvenciákat levontuk - dionysos), meg a múlton lovagolni, előre kéne skubizni, nem a százszor lerágott csonton nosztalgiázni.

Egy fiatal és tehetséges gitáros, a jelenleg Angliában tanuló Bodor Máté mondta nekünk, hogy a hazai zenészkapcsolatokat elég jellemző módon a rosszindulat és irígység mérgezi.  Meg tudod ezt erősíteni, vagy ez a fiatalabb korosztályra jellemző, míg az "öregek" inkább összetartanak?

Most meglepődtem, azt hittem, a fiatalabb korosztálynak  inkább a próbákon és a  muzsikáláson jár az esze, nem azon, kinek milyen színű gibsont vett meg az apukája, meg hogy hány Marshall falon játszik.

Mit szólsz Vikidál Gyula torokszorító közleményéhez, és tényleg kilépett a Mobilmániából?

A mostani "válságos" időben mindenkinek rosszabb a helyzete, van aki ezt kirakja nyíltan, van aki nem mondja ki, mert szégyenli. De ismerek olyant is, akit nem érint a válság. A Gyula az előre jelzett koncerteken velünk énekel, például most a hétvégén is. Úgy lépett ki, hogy amikor ideje engedi, velünk van.

Póka Egonnal most jó a kapcsolatotok, hogy ő is elhagyta a Schuszter-Műveket?

Nemrég játszottam Egonnal egy Jimi Hendrix emlékkoncerten, ahol a színpadon volt ifj. Tornóczky  Feri barátom is, és a Szakadáti Matyi dobolt. Játszottunk többek közt olyan P. Mobil számot is, ami velem készült anno. Gyakorlatilag a Póka Experience Band-ben énekeltem, és beszélgettünk egy lehetséges folytatásról is.

Utólag is úgy látod, hogy jó döntés volt kimaradnotok a Rockinform-P. Mobil különszámából?

Akkor úgy beszéltük meg, ha valaki négyünk közül megvétózza, akkor egyik riport sem mehet le. Egyébként vállalható az interjú, fel is pakolom majd a honlapomra egyszer (www.rudanjoe.hu).

Hallottad a Mobileum lemezt?

Egyszer meghallgattam, utána elajándékoztam.

2008-ban volt 20 éves a CODA, és ebből az alkalomból volt is egy sokvendéges és tekintélyes szetlistával megfejelt jubileumi koncert Pécsett. Jelenleg működik-e még a CODA, s ha igen, kik játszanak benne? Merre lehet Titeket látni?

Jelenleg téliszünet van, nehéz a zenészeket összehangolni.

Rövid ideig énekeltél a Griff-ben, és állítólag annak idején megkeresett a Moby Dick is. Érdekes fölállás lett volna, miért nem vállaltad?

Mert az idő tájban keresett meg a Pokolgép is, és még a CODA is nagyon dübörgött akkoriban, de tulajdonképpen egy szervező említette annak idején, hogy a Moby Dick együttessel beszélhetnénk a dologról, de semmi konkrétum nem volt.

Melyik a 3 kedvenc Pokolgép dalod?

A hármat beszorozhatnánk tízzel is, de ha mindenképp csak ennyit lehetne választani, talán azok, amiket nem nagyon szoktunk játszani, talán épp ezért: "Győzd le a Gonoszt", "Halálos Tánc", "Légiós Dal".

Hallgatsz-e újabb rockzenéket? Megosztod-e velünk az éves top 10 listádat?

Olyan nincs, de amiket kapok újat a haveroktól, azt szívesen meghallgatom, mert nem akarom Őket sem megbántani, de az öregbotfülem még a régi, ebből is látszik: Eagles, Toto, Winger, Journey, Lynyrd Skynyrd, Glenn Hughes, Dio, Chris Cornell, Ian Gillan, Yes, Whitesnake, Jorn lande, W.A.S.P., Bonamassa, Malmsteen, Kansas. Ez a heti hallgatott program, most szedtem ki a kocsiból.

Sok énekesnél előfordul, (Gillan, Coverdale, stb.), hogy a kor előrehaladtával, a testtel együtt a hang is fárad, kopik.  Esetedben is igaz ez, vagy gond nélkül bevállalnád még most is a "Szakadék szélén" nóta szóló előtti énekrészét? (Hogy partot éééééééééééééééééééééérj!)

Ez természetes folyamat, nincs ezen mit szégyellni, minden kornak (hangnak) megvan a maga szépsége. Ez is csak azokkal a versenyzőkkel fordul elő, akiknél van minek elkopnia. Egyébként az általad említett dalnál vannak gyilkosabb témák is, amiket most nemrég a 20 éves CODA koncerten simán kiénekeltem, de egyébként egy énekes teljesítménye nem a kiénekelt oktávokon múlik.

Mit volt a legnagyobb sértés, illetve elismerés, amit énekesként kaptál?

Ha sértegetnek, azt nézem meg, kitől kapom, és akkor általában mindjárt vicc is lesz belőle. Elismerés pedig az, hogy kiváló zenészekkel, és barátokkal (is) játszhattam és játszhatok mai napig a zenét szerető közönségnek, élőben koncerten, vagy bármilyen hanghordozón, amin hallhatják.

A Hammerben olvasható interjú szerint ittas állapotban hajlamos vagy az elborulásra, némi agresszív felhanggal.  Hányszor kellett emiatt bocsánatot kérned a szakmában?

Nem többször, mint bárki másnak. (Najó, egykicsit talán többször). Éppúgy mások is kértek már tőlem elnézést, olyanok is, akik nem ittak, csak más miatt voltak rossz passzban, vagy éppen túl jóban, nem mindig tudja a "művész" kontrollálni magát. Általában nem látni a dolgok mögé, nehéz összezárva lenni egy csapatnak, és elviselni egymást napokig, hetekig egy turnén például. De egyébként úgy emlékszem az általad említett ú.n. "szakma" neve Rock and Roll, nem?  Íróasztal mögül könnyű rockerkedni, be kell ülni a kisbuszba, és rá lehet szánni egy-pár napot az áttapasztalásába a témának, de keményen.

Miért van az, hogy Magyarországon a legtöbb zenekar énekesfronton vérzik el, míg a kisebb népességű Finnország okádja magából a kitűnő rockhangokat?

Azért, mert ott nagyon hideg van, és tudnak finnül, és az egy nehéz nyelv, mert nehezen forog a hidegben. De én még világhírű finn zenekarról nem hallottam, vagy csak a fülem rossz. (Segítünk: Apocalyptica, Children Of Bodom, Hanoi Rocks, Nightwish, Stratovarius, Sonata Arctica, etc. - dionysos) De az is igaz, hogy még egy világhírű magyar zenekarról sem. Pedig az nem olyan soknak néz ki. De szerintem ott sem jobbak az énekesek, csak hozzájuk képest gyengébbek a zenészek (??? - dionysos), ezért erősebb a kontraszt. (Az itthoni gitárosok jönnek egy sörrel) 

Túrisas

Címkék: interjú