Lee Ritenour: 6 String Theory (2010)

Kiadó:
Concord Records

Honlapok:
www.leeritenour.com
myspace.com/leeritenour

Úgy látszik, így év vége felé inkább a jazz-es megjelenések kerültek érdeklődésem homlokterébe. Hetek óta kerülgetem a nagy gitáros legendának, Lee "Captain Fingers" Ritenour-nak legújabb projektjét, de most végre van annyi szabadidőm, hogy virtuális papírra vessem róla gondolataimat. Ritenour remélem nem szorul bemutatásra, ami egy '70-es évek óta aktív, negyvennél több lemezes előadónál nem is lenne könnyű dolog. John Scofield és George Benson mellett éppen azért csipázom Ritenour-t, mert voltak ugyan kicsit pop-os elhajlásai (főleg a nyolcvanas években), gitárhangzása azonban mindig természetes maradt, a klasszikus jazz és jazz rock keretei között, fényévekre Pet Methany irritálóan szintetikus megszólalásától.

A külföldi recenziókat olvasva úgy tűnik, hogy a kritikusok szerint Ritenour talán hosszú pályafutása egyik legjobb lemezét készítette most el. A "Hathúros elmélet" koncepciója az volt, hogy legendás gitárosok és énekesek segítségével minden bizonyítási kényszer vagy műfaji lehatároltság nélkül egyszerűen és fölszabadultan ünneplik a gitárt egy kicsit. Ez a zseniális hangszer minden kétséget kizáróan a 20-21. századi zenetörténet legmeghatározóbb hangszerévé lett; miután bedugták a 220-ba kb. 1000 dimenzióval lett gazdagabb.

Szóval Ritenour gyorsan körbetelefonált, és olyan gitármágusokat nyert meg a gondolatnak, mint George Benson, BB King, Slash, Steve Lukather, John Scofield, Mike Stern, Joe Bonamassa, Robert Cray és Gothrie Govan. Tovább is van, mondjam még? Egy gyönyörű klasszikus darabbal szerepel továbbá a mindössze 16 éves Shon Boublil, aki Ritenour saját "Yamaha Six String Theory Guitar" vetélkedőjének nyertese volt. A lemezen nem csak instrumentális számok kaptak helyet; többek között énekel rajta BB King, Robert Cray, Vince Gill, Keb' Mo', Taj Majal, Joe Bonamassa és Jonny Lang.

A végeredmény egy igen változatos, szórakoztató album lett, ahol a vendégek változatos zenei hátteréből adódóan szerepet kap sokféle zenei irányzat, hangszeres megközelítés. Alig tudok ennél alkalmasabb ajándékot elképzelni a karácsonyfa alá. Persze a magyar lemezboltokban hiába is keresnénk, ezért ajánlom a nemzetközi internetes oldalakat böngészésre.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika