For All We Know: For All We Know (2011)

Kiadó:
Eigenproduktion

Honlapok:
www.forallweknow.net
myspace.com/fawkofficial

A FAWK Ruud Jolie szellemi gyermeke, aki 2001 óta gitározik a Within Temptation-ben, és ott nyilván keményen le van szabályozva, nincs neki megengedve a progresszívebb ízlésű, önálló dalszerzés. Ezért amolyan oldalági vadhajtásként létrehozott egy projektet, ahol kiélheti ezirányú ambícióit.

Az eredmény amolyan meditatív, erősen ambientes prog rock lett, olykor metálos riffekkel kackiásítva. Nem áll messze Arjen A. Lucassen higgadtabb pillanataihoz az Ayreon és a Guilt Machine nevű formációkkal. A Lucassen vonalnál azonban még erősebbek a Pain Of Salvation párhuzamok, ami talán nem is akkora meglepetés, ha megfontoljuk, hogy aktívan közreműködnek a Gildenlöw testvérek: Daniel pl. duettet énekel Sharon den Adel-lel a "Keep Breathing" című nótában, Kristoffer pedig a bőgő szakszerű kezeléséért felelős.

A frontember szerepét Jolie a meglehetősen furcsa művésznéven futó Wudstick-re (tisztes polgári nevén: Jermain van der Borgt-ra) osztotta, aki nem egyszerű csóka. Alaphangon rapper, hip-hop énekes, de alkalomadtán kirándulásokat tesz a prog rock világába is, pl. énekelt az Ayreon "01011001" lemezén. A közvetlen kísérő zenekaron kívül számos vendégzenész is közreműködött Jolie önmegvalósító álmában: egy rövid epizódszerepre bejelentkezik Damian Wilson (Threshold), valamint gitározik John Wesley (I Lost Myself Today).

Azt kell mondjam, a lemezt minden erénye, nyilvánvaló zenisége ellenére sem fogom sokat hallgatni, egyrészt szükségeltetik hozzá egyfajta komor hangulat, másrészt hiányzik belőle az a bizonyos dög, ami pl. a legutóbbi Star One albumot a Top 10-be röpítette. Ígéretes munka, de ezt egyelőre Daniel Gildenlöw és Arjen A. Lucassen jobban csinálják.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika