"Srác a Samick bárddal" - interjú Jónás Tamással

Az első dolog, ami mindig eszembe jut rólad: a srác, aki Samick márkájú gitárral nyomul… Ez azért nem egy magától értetődő választás, ennek komoly oka kell, hogy legyen.

Sziasztok, sárkány-metál üdvözlet minden kedves olvasónak! Igen, egy 24 bundos, Floydos Samick Artist Series gitár a fő hangszerem. Sokféle gitáron játszom, az új albumon szerepelt egy MusicMan John Petrucci modell és egy Fender YJM Stratocaster is, az előző lemez héthúros riffjeit pedig egy Fibenare gitárral vettük fel. Nagyon szeretem ezeket a gitárokat is, kényelmesek, hozzák azt a csúcsminőséget, amely elvárható tőlük. A bordó Samick-hez mégis valamilyen egészen különleges kapcsolat fűz. Ez a gitár minden gondolatomat ismeri. Néha már magától eljátssza a következő futamot, mielőtt még kitalálnám, hogy mi következzen. Nagy utat jártunk be együtt. Csodálatosan kényelmes nyaka van, nagyon szeretem a hangját, gyönyörű színe és formája van, úgyhogy megérdemelten lett a kedvencem. Bár részleteket még nem árulhatok el, de a közeljövőben új hangszerek érkezése is várható, ígéretes endorsement tárgyalások zajlanak éppen.

Gitárosok esetében talán már unalmas, mégis kötelező kérdés: meghatározó zenei mérföldkövek? (gitárjátékod kialakító zenei hatások és gitáros pályád legfontosabb állomásai).

Tulajdonképpen véletlenek sorozatából indult el annak idején a gitározás. A döntő lökést valószínűleg a Queen és a Pink Floyd adta, mert mindkét együttes számaiban jobbnál jobb a gitárszólók voltak, és ezek keltették fel elsőként az érdeklődésemet a gitározás iránt. Gary Moore híres száma, a "The Loner" is nagy szerepet játszott abban, hogy ezt a hangszert választottam. Ezt a számot először egy atlétikai összefoglalóban hallottam a tévében, és akkoriban fogalmam sem volt még, hogy kinek a száma lehet, de ahogy az a gitár szólt, az teljesen levett a lábamról! Később megismertem Yngwie Malmsteen zenéjét, és ez nagyon nagy hatással volt rám, új irányt mutatott zeneileg és technikailag is. Nagyon sokat tanultam Jason Becker, Vinnie Moore, Steve Vai, Joe Satriani, Andy James, Troy Stetina és Stephan Forté játékából is, utóbbi a francia Adagio gitárosa, teljesen egyedi stílussal. A fúziós mezőnyből Brett Garsed, Greg Howe, Guthrie Govan és Alex Hutchings tartozik a legnagyobb kedvenceim közé. Guthrie és Alex is a Jam Track Central-nál tevékenykedik, és nagy öröm és büszkeség számomra, hogy tavaly ősztől én is szerepelhetek a JTC-nél, máris rengeteget tanultam ebből az együttműködésből.

Hogy jellemeznéd leginkább a saját stílusod?

A legjobban a "melodikus instrumentális progresszív rock/metál" kifejezés írja le a zenémet. Angolul sokszor az "emotional melodic shred" szókapcsolattal jellemzem a stílusomat, mert ez jól mutatja a zenémben rejlő ellentéteket: a shred általában a minél technikásabb és gyorsabb gitározásról szól, míg a dallamosság pont az ellentétes irányt képviseli. Én megpróbálom ötvözni ezt a két ellentétes zenei irányt. A fő célom mindig is az volt, hogy a játékommal képeket, gondolatokat, érzelmeket ébresszek a zenehallgatóban. Ehhez gyakran valóban szükség van a gitár nyakán való száguldásra, a szárnyaló futamokra, és az elborult riffekre is. De a sebesség, a technika sosem végcél, hanem mindig csak kifejezési eszköz.

Nagyot durrant a hír, miszerint Steve Vai kiadója (Favored Nations) gondozza új lemezed. Ezúton is gratulálok a sikerhez. Egyben ez azt is jelenti, hogy Steve Vai a neved hallatán azonnal képben van munkásságodat illetően? Esetleg beszéltetek személyesen, vagy váltottatok mailt?

Köszönöm szépen a gratulációt! Nehéz szavakba foglalni, milyen örömet és büszkeséget jelentett, amikor megkeresett a kiadó a nemzetközi terjesztési szerződés javaslatával. Természetesen ezeket a szerződési ügyeket nem Steve végzi személyesen, ez egy viszonylag nagy kiadó, tehát megvannak a megfelelő emberek az ilyen ügyek intézésére. Úgyhogy személyes kapcsolatfelvétel egyelőre nem volt Steve Vai-jal, de remélem hogy eljön hamarosan ennek is az ideje. Mindenesetre addig is nagy élmény és öröm azt a tényt ízlelgetni, hogy a sok év munka és gyakorlás gyümölcse beérett, és a világ egyik leghíresebb és legjobb gitárosának kiadójánál lehetek.

Mesélj az új lemezedről, kik szerepelnek rajta, mi volt a koncepció, változott-e a stílus az első albumodhoz képest?

Az új lemez címe "Timeless Hour" és nemrég jelent meg, itthon a Hammerworld boltjában, a Hammer Zenebarlangban kapható, országszerte pedig a metalshop.hu terjeszti. A honlapomon jonastamas.com megtalálhatók a részletek ezzel kapcsolatban, és 3 teljes számot is meg lehet hallgatni a lemezről.

A lemez koncepciója és szerteágazó zenei világa miatt egyértelmű volt, hogy vendégzenészeket is fel fogok kérni a közreműködésre. Az albumon Troy Stetina, Andy James, Brett Garsed, Mattias IA Eklundh, Thorsten Koehne (Eden's Curse), Mats Haugen (Circus Maximus), és Marcel Coenen (Sun Caged) játszik gitárszólókat, a kitűnő énekes Mischa Mang (ex-Dreamscape, Ivanhoe) vokálozik, és az új billentyűsfenomén, Sergey Boykov játszik számos varázslatos billentyű- és zongoraszólót.

A lemez címe egyben már utal is arra, hogy ez az album az ellentétek világáról szól, egy ember életének állomásait bemutatva. Ha a lemez számainak címét sorrendben végignézed, akkor ebből már kiolvasható ez az utazás. Az albumon az ellentétek a zenében is megmutatkoznak, hiszen a 8 perces progresszív metál számtól kezdve (Borderline) a zongorás, dallamos, lassú zenéken át (Chance) a rock slágerig (My Mind Is Up) és az akusztikus, jazzes hangulatokig (Space Walk) mindenféle zenei világ felbukkan. A nagy kihívás épp ez volt, hogy a sokféle hangulat ellenére egy egységes rock/metál album szülessen meg, és úgy érzem, hogy ezt a feladatot sikerült is teljesíteni. A hangzásban nagy érdemei vannak az Echo Recording Studio munkatársainak, Kiss Gábor hangmérnökkel az élen, akiknek köszönhetően a lemez hangzása minden képzeletet felülmúlóan jó lett.

Úgy tűnik, hogy afféle magányos harcos vagy, aki a fősodortól magát távol tartva, ugyanakkor nagyon tudatosan építgeti karrierjét. Nem bukkansz föl tehetségkutatókon, gitárbemutatókon, nem találkozom a neveddel gitáros fórumokon, ahol egyébként az új gitáros generáció meglehetősen aktív. Milyen kapcsolatot ápolsz egyébként a hazai zenész-szakmával?

Bár arra valóban nincsen mód, hogy sok gitáros fórumban napi szinten részt vegyek, ezért Kiss Barna, a Hangmester vezetője segítségével azt a megoldást találtuk ki, hogy a hangmester.hu fórumában saját topikot indítok, ahol bárki megtalálhat engem gitárral kapcsolatos kérdésekkel, és ide rendszeresen teszek fel tananyagokat, kottákat, videókat, tanácsokat adok, válaszolok a kérdésekre. A topik egyik legnépszerűbb eleme, hogy bárki feltöltheti a saját zenéit, gitárszólóit, és ezeket véleményezem, ötleteket adok a továbblépésre. Tavaly karácsonykor a topik állandó résztvevőivel együtt egy közös topik-zenét is készítettünk "Dragons Have Hearts Too" címmel. A topik már régóta üzemel, az elmúlt évben például közel 8000 hozzászólás érkezett a Jónás Tamás topikba, ami elég szép napi átlagot jelent. Nagyon jó társaság alakult ki, sok jó beszélgetés zajlik a gitározás legkülönbözőbb szempontjairól. Azt gondolom, hogy ezzel a topikkal a legjobb választást sikerült megtalálnom, hiszen ahelyett, hogy sok fórumban elszórtan lennének megtalálhatók a beírásaim, itt koncentráltan tudok jelen lenni, és segíteni a többieknek.

A lemezkészítés sok időt vett igénybe, gyakorlatilag 2009 végétől 2011 közepéig folyt a zeneírás, majd a lemezfelvétel. Amint megjelent a "Timeless Hour", máris gőzerővel beindult az angol Jam Track Central-lal végzett közös munka. Ezenkívül elég sok külföldi albumon és projektben szerepeltem az elmúlt években vendégzenészként. A HammerWorldnek is minden hónapban készítek gitár-tananyagokat, a legközelebb megjelenő márciusi számban is szerepel majd egy kétoldalas írásom. Így valóban nem volt szabad kapacitás arra, hogy versenyeken vegyek részt, de azt gondolom, az eredmények azt mutatják, hogy jó úton haladok, és remélem, hogy az idei év is legalább olyan sikeres lesz, mint a tavalyi volt.

Várok mindenkit a www.jonastamas.com és a facebook.com/jonastamas oldalakon, ahol mindkét lemezemről 3-3 teljes szám megtalálható, és számos egyéb érdekességet (videók, tananyagok, kották, információk, fotók, linkek) is találni a fenti honlapokon. Egyúttal kérek mindenkit, hogy akinek tetszik a zene, az ossza meg az ismerőseivel, küldje tovább a linkeket, hadd terjedjen a hír.

Köszönjük az interjút!

Én köszönöm a lehetőségét, sziasztok!

Túrisas

Címkék: interjú