Escape Of Mind: Escape Of Mind (2012)

zsombor.jpg

Hát akkor közreadva egy kis belső levelezés annak demonstrálására, hogy egy pillanatra nem lankadhat a blogger figyelme, ha aranyat akar mosni, - márpedig miért ne akarna? A következő komment egy ARK dal (Missing You) kapcsán született posztra érkezett, és mivel általában kíváncsi vagyok, hogy ki ereszkedik le hozzánk, a név mellett elérhető (bár a kommentelő által még csak véletlen sem ajánlott!!!) linket is megnyitottam:

Olvasó: "Tényleg állat szám, meg szerintem is az egyik legjobb lemez, amit valaha hallottam. Csak egy dolgot fűznék hozzá a cikkhez: a Freddie Mercury hasonlat nem véletlen... annak a sornak a dallama a Vesti La Giubba áriából lett átvéve, ugyanúgy, mint a Queen - It's a Hard Life kezdősorának hangjai. De ezt csak az érdekesség kedvéért írtam ide, mindegyik zseniális! :)"
Túrisas: "Hophopphopp!!!! Figyi! Megnéztem ezt a linket, ez nagyon rendben van ám:DDDD Nincs valami hangzóanyagod? Úgy megírnám, mint a sicc!:DDD Örülök azért, hogy olyanok (is) olvasnak bennünket, akik tudják, hogy mitől döglik a légy, - mármit szakmailag:D

Aztán újabb aranymosó (Kotta) kapcsolódik be: "basszics, ezek jó dalok nagyon, ha csokorba gyűjtöd őket, szólj, szívesen elhallgatjuk ám az ilyesmit, és még írni is szoktunk róla..." (Az Olvasó most kénytelen reagálni, hiszen sarokba lett szorítva két aranymosó által is:) "Örülök, hogy tetszettek a dalok! :) Igazából egy lemeznyire való itt fityeg a gépemen - pár hónapja fejeztem be az anyagot -, de sajnos különböző elfoglaltságaim miatt nem sikerült még befejeznem. Igazából már "csak" masterelni kéne, meg feltölteni valahová..."

Két aranymosó elkap, nem ereszt: "Mindenesetre, ha kész, küldj egy linket és mi csapunk neki és a gazdájának egy kis hírverést.....persze csak, ha jó:-)))" Aztán a remélt aranyrög visszakerül a hordalékba, ugyanis fél évig semmi, ám egyszercsak felbukkan egy újabb komment: "Ahogy ígértem, gyorsan összeszedtem "a fiók mélyéről" a dalokat, meg feltöltöttem soundcloud.com / facebook-ra. Remélem tetszik! :) http://www.facebook.com/#!/EscapeofMind/app_178091127385"

Újabb aranymosó (Tartuffe) kap vérszemet, már hárman vagyunk a kicsi rögre. "Ácsi! Ez egy nagyon süti kis dalcsokor! Kicsit Király Pittára emlékeztet, ráadásul szól mint a disznyó! Remélem Túrisas vagy Kotta megírja!" (Tartuffe persze rutinosan csak az értékből kíván részesülni, a melót máris finoman leosztja aranymosó I. és aranymosó II. involválásával.)

No, hát itt tartunk most és büszkén jelentem: kimostuk az aranyrögöt. Ahogy leszűrtük a sáros vizet, előbukkant a név is: Aradszki Zsombor az egyszemélyes projekt szíve-lelke, aki szemtelenül fiatal, mindössze 22 éves. Zongorával kezdett, később váltott autodidakta gitárra. És már általános iskolában is írt zenéket, igaz, akkor még nem volt tisztában azzal sem, hogy moll és dúr akkordok is léteznek ám… Ezen hiányosságáért jól megfeddte a zeneileg képzett nagybácsi, így nem maradt más hátra, minthogy segítségére siessen Muzsikus Péter.Muzsikus_Peter_kalandjai_59293.jpg

Muzsikus Péter hasznosnak bizonyult, kezdett feltárulni a zeneelmélet világa, de azért Zsombor közben már élő fellépéseken nyomja a "Crazy Train"-t Ozzytól… Jelenleg játszik a szombathelyi Weöres Sándor Színházban Németh Judit és Jordán Tamás estjében. Helyettesített Keresztes Ildikó-Majsai Gábor-Auth Csilla "Zenélő Filmkockák" című műsorában. És persze van rendszeres zenekar is. Ujvári Timi & Hot Stuff nevű formációval rendszeresen fellép, itthon és Ausztriában is.

Nem írom azt, hogy ahhoz képest, hogy Zsombor milyen fiatal, nagyon érett instrumentális gitármuzsikát rejt a 11 dal, ugyanis ez akkor is érett és kifogástalan produkció lenne, ha Zsombor most töltené a 40-et. Teljesen letisztult hard rock-ot hallhatunk, azonnal fogható, szép melódiákkal és könnyedén játszott, de cseppet sem könnyű technikával. Tudom, nagyon olcsó poén most idecitálni a tisztességben lenyugdíjazódott névrokont, de Aradszki Laci bácsi örökzöldjének üzenetével alapjaiban egyetértve is állítom: nem csak a húszéveseké a világ, ugyan, de itt és most kivételesen Zsombornak áll csak a zászló.

Tessék csak meghallgatni itt.

Túrisas

Címkék: lemezkritika