Far From Reality: Reminiscence (2014)

Far From Reality.jpg

Honlapok:
facebook.com/farfromrealityband
farfromrealityprog.bandcamp.com

Ez a recenzió nem lesz hosszú, talán nem is annyira kritika ez, mint inkább ízelítő, kedvcsináló. A blogunknak mindig is profilja volt, hogy kevéssé vagy egyáltalán nem ismert, föltörekvő zenészeknek megadja az esélyt arra, hogy néhány ember rajtunk keresztül fedezze föl őket. A Far From Reality olyan fiatal kanadai srácokból áll, akik a Montréalhoz közeli Sainte-Thérèse-ben találkoztak, miközben a Collège Lionel Groulx-ban folytatták fölsőfokú zenei tanulmányaikat. Ennek megfelelően aligha lehet meglepődnünk azon, hogy a szextett minden egyes tagja remek muzsikus.

Facebook oldalukon legmeghatározóbb hatásaik között a következő formációkat sorolják föl: Dream Theater, Opeth, Protest The Hero, Planet X, Symphony X, Avenged Sevenfold, Pagan's Mind, Liquid Tesion Experiment. Ez már önmagában sem rossz ajánló. Mindig mondtam: a madarat tolláról, az embert barátjáról, a zenészt példaképeiről ismerhetjük föl igazán. A Far From Reality tehát - furcsa ezt leírni! - "klasszikus" progresszív metálban gondolkodik. Kézenfekvőnek tűnne a Dream Theaterhöz való hasonlítgatás, de érdekes módon nekem inkább a norvég Above Symmetry (régen Aspera) jut eszembe. Kanada is eléggé északi ország, talán ennek köszönhető a skandináv "rokonság".

A bandában van ugyan két gitáros is, de a prímet egyértelműen a billentyűs Ludovick Daoust viszi. Nagyon tehetséges srác, nem csodálkoznék rajta, ha a zeneszerzésért is javarészt ő lenne a felelős. Sajnos Simon Sullivan énekes hangja nekem nem jön be, de ez nem zárja ki, hogy másoknak tetsszen (a 'tessen' annyival jobb, de manapság az ilyen "archaizmusokért" az embert kiröhögik). Valahogy a hangzás sem tökéletes, de ha egy nagyobb kiadó állna mögéjük, biztosan többet ki lehetne hozni a stúdióidőből.

A francia kanadaiak ígéretes tehetségnek bizonyultak, meggyőző instrumentális teljesítménnyel és kompozíciós készséggel. Idővel akár Kanada legjobb skandináv progresszív metál csapatává is válhatnak... :)

Tartuffe