WAMI: Kill The King (2014)

wami-killtheking-cover.jpg

Kiadó:
Metal Mind Productions

Honlapok:
www.wamiband.com
facebook.com/WAMIband

WAMI??? A lehetetlenül béna név mögött komoly, sokat látott zenészek rejtőznek: W - Doogie White (Rainbow, Michael Schenker, Malmsteen, Cornerstone), A - Vinnie Appice (Black Sabbath, Heaven & Hell, Dio), M - Marco Mendoza (Whitesnake, Thin Lizzy, Black Star Riders) és I - Iggy (vagyis Igor) Gwadera. Hogy ki? Ja, ő ebből a "Három pasi meg egy kicsi"-ből a kicsi. Szó szerint. Gwadera ugyanis mindössze 16 éves és egy Anti Tank Nun nevű lengyel metál banda hipertehetséges gitárosa. De hogy került a légy a levesbe? Izé... az I a WAMI-be, vagyis Iggy egy ilyen szupergrúpba? Hát úgy, hogy Gwadera és társai két évvel ezelőtt fölléptek a Thin Lizzy egyik lengyel koncertje előtt előzenekarként. Mendozát lenyűgözte a technikás, a színpadon gyerekkora ellenére is rutinosan mozgó fiatal titán, és a Metal Mind kiadó támogatásával befűzte pár sztár-haverját egy kis projektezésre.

Szóval a képtelenül badar név mögött nemzetközileg ismert és elismert zenészek bújnak meg, mögöttük egy hihetetlenül fiatal gitár-tehetség, mögötte Wojtek and Piotr Cugowski mint zeneszerzők, mögöttük pedig Jarek "Chilek" Chilkiewicz, a Metal Mind által megbízott producer. Az ember minél nagyobb betekintést nyer a mögöttes tartalomba, annál elveszettebbnek érzi magát, mert a nevek egyre ismeretlenebbnek tűnnek előtte. Igen, hát nagyjából erről is van szó: Ha megjelenne a hír, miszerint Igor Gwadera új lemezt adott ki a Cugowski testvérek szerzőpárosának háttérmunkájával, akkor (Lengyelországot kivéve) sehol sem lehetne eladni a lemezt, így viszont tök jól hangzik a dolog... a banda nevét leszámítva.

Mendozától és az általa beszervezett neves előadóktól nagyon jópofa dolog volt, hogy renoméjukat kölcsönözve esélyt adtak egy tehetséges lengyel kamasz bemutatkozására a szélesebb (világ)közönség előtt. Mindazonáltal a sokadik hallgatás után is úgy érzem, itt ennél többről nem igen van szó. A "Kill The King" semmilyen tekintetben sem kiemelkedő alkotás, átlagos, szürke hard rock anyag  - a címéhez híven és Doogie White közreműködésének köszönhetően - föltűnő Rainbow áthallásokkal. Jó a csomagolás, de a tartalom izgalmaktól mentes középszer. Appice soundja erőtlen, White pedig nincs csúcsformában. Szinte hihetetlen, de a legmeggyőzőbb alakítást a 16 éves Gwadera nyújtja, illetve a "Guardian Of Your Love" című balladában White-tal duettet éneklő Piotr Cugowski (a szerzőpáros egyike), aki nem hogy méltó partnere a híres brit énekesnek, de nekem még jobban is tetszik a hangja. A Thunderstone-ból ismert Pasi Rantanenre emlékeztet (aki - úgy tűnik - időközben visszakerült a finn power-csapatba).

A nem túl jól sikerült névválasztás mögött (az ötlettelenség mellett) azt sejtem, hogy a WAMI föltűnően hasonlít az angol "whammy" szóra, ami nagy erejű csapást, illetve varázsütést jelent. Nos, az az album engem most se el nem varázsolt, se le nem taglózott, míg Iggy Gwaderának biztosan egy életreszóló élménnyel szolgált.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika