Eldritch: Underlying Issues (2015)

y_7.jpg

Kiadó:
Scarlet Records

Honlapok:
www.eldritchweb.com
facebook.com/Eldritchband

Addig is, míg Túrisas nagy nehezen megszüli a régen beígért Vinnie Moore kritikát, gondoltam, megírom helyette az idei Eldritch album recenzióját. Helyette, mert bár az olasz prog/power metál csapatokat kiváltképp kedvelem, az Eldritch valahogy sohasem tartozott a kedvenceim közé, még a Túrisas által egekig magasztalt "El Nino" sem igazán tudott levenni a lábamról. Már a tavalyi "Tasting The Tears"-ről is kénytelen-kelletlen nekem kellett írnom, noha közben a lemez címéhez híven magam is a könnyeimet kóstolgattam. Persze nem azért, mert annyira rossz volt, hanem mert egy ideje (főleg, mióta elmaradtak az ingyen promo CD-k) mások helyett is én gályázom. Na, ez elég patetikusra sikeredett...

Az Eldritchtől szokatlan, hogy egy rövidke esztendő után máris új anyaggal jelentkeznek. A tavalyi lemezzel úgy tűnik, rátaláltak egy új irányra, ami inspirálólag hat a Simone-Holler szerzőpárosra. Kicsit modernebbre vették a hangzást és zeneileg lényegi kifogásom nincs is. Nekem mindig is Holler hangja és dallamai jelentették az alapvető problémát (ld. "Underlying Issues"), s ez még akkor is így van, ha el kell ismernem: most valahogy – talán mert dögösebb és kevésbé izzadtságszagú az egész – jobban tetszik, mint az "El Nino" óta bármi tőlük.

Akad itt is olyan nóta, ami kimondottan irritál (pl. Bringers Of Hate), főleg Holler egérhangja és fölöslegesen erőltetett vibrátója miatt, de az instrumentális részeknél mindig kisimulnak az idegeim, Simone játéka ugyanis frissen lüktető, modern, kellőképpen ötletes. Nyilván nem tudom vagy akarom elválasztani egymástól ezt a közel negyed évszázada együtt dolgozó szerzőpárost, mégis azt mondom, szívesen meghallgatnék valamit Simonétől egy másik formációban. Ezek az irreális fölvetések ne rettentsenek el egyetlen Eldritch rajongót sem: ismétlem, az "Underlying Issues" megítélésem szerint a legemészthetőbb Eldritch anyag az "El Nino" óta.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika