Random Eyes: Light Up (2011)

Kiadó:
Random Productions

Honlapok:
www.randomeyes.net
myspace.com/randomeyes

Zenészek:

Christian Palin - ének
Sami Rönkkö - gitár
Karim Elbanna - gitár
Rolf Pilve - dobok
Voitto Rintala - bőgő

A legutolsó, "Invisible" című albumhoz és a 2008-as állapotokhoz képest komoly változások következtek be a finn power banda háza tájékán. Egyrészt Christian Palin énekes leigazolása a francia progresszív nagyágyúnak számító Adagio-hoz kurtán-furcsán véget ért, pedig a közreműködésével rögzített "Archangels In Black" (2009) igen ütős anyagnak bizonyult. Akkoriban nem sokat lehetett hallani arról, hogy valójában mi volt távozásának oka, de közben kiderült, hogy Palin találta túlságosan terhesnek a "távkapcsolatot", valamint saját bandájára, a Random Eyes-ra akart összpontosítani.

A Random Eyes-ben Palin egyáltalán nem mellékszereplő; azt lehet mondani, hogy ő egy személyben maga a Random Eyes, hiszen ő szerzi a muzsikát, írja a szövegeket, és rajta kívül mindenki helyettesíthető. Az egyébként "civil" foglalkozását tekintve zongoratanár, uruguayi születésű hiper-torok körül a bőgőst kivéve ki is cserélődött a teljes csapat. Ennek jótékony hatása, hogy ezúttal semmi panaszom sem lehet a gitárosok teljesítményére, de a megszólalás is sokkal tisztább, élesebb, dögösebb. Talán az új kiadó is hozzátett egy kicsit a pozitív előjelű változásokhoz.

A "Light Up" komoly bizonyítéka annak, hogy a Random Eyes kifejezetten fejlődőképes, főleg, ha Palin mellé a megfelelő zenészek kerülnek. Sajnos a dallamok nem mindig elég fogósak, és az album összképe elég vegyes, mivel egyszerre szerepelnek rajta már-már progba hajló power nóták (Decadence) és szinte populáris hard rock szerzemények (Hold Me). Az utóbbi kategóriában egyértelműen díjnyertes a "Tell Me", míg power-függőknek garantált libabőr pl. a "Megalomaniac".

Az irány tehát jó, hangzásban, hangszerkezelésben szembetűnő az előrelépés. Amennyiben tartható lesz a fejlődésnek ez a fölfelé ívelő görbéje, a következő – remélhetőleg egységesebb, tetszetős dallamokban gazdagabb – anyag még nagyobbat fog durranni.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika