Headspace: I Am Anonymous (2012)

Kiadó:
InsideOut

Honlapok:
www.headspaceonline.com
myspace.com/headspacetheband

Amilyen halott volt a brit rock színtér a '90-es években (egyesek - elhamarkodottan és meggondolatlanul - már a kemény zenék halálát hirdették a háztetőkről), olyan izgalmas dolgok történnek a szigetországban mostanában. A lepukkant kocsmákban és zenei konzervatóriumok próbatermeiben nem egyszerűen csak túlélt a műfaj, de szépen-csendben egy egészen új generációt is kinevelt. A britektől nem szokatlanul az új titánok között egyszerre van jelen a hagyománytisztelet és a kísérletező kedv, a nagy elődök által lefektetett alapokra építkeznek, de lehetőleg kerülik az USA által diktált trendek szolgalelkű lemásolását.

Ebbe az irányvonalba tökéletesen illeszkedik a Headspace nevű progresszív rock zenekar, amelynek legfőbb ötletgazdája Adam Wakemen, a Yes legendás billentyűsének nem kevésbé tehetséges fia (aki mostanság Ozzynál billegeti). Régi cimborákból nagyon komoly csapatot toborzott, pl. Damian Wilson énekel (Threshold, Star One) és az elismert zeneszerző-producer, Lee Pomeroy bőgőzik.

A zenekar 2007-ben már letette névjegyét egy 4 számos EP-vel (I Am...), amivel Ozzy előzenekaraként be is mutatkoztak a nagyérdemű előtt. Nem kapkodták el a folytatást, de érdemes volt elpiszmogni a stúdióban, mert a végtermék magáért beszél. A Headspace instrumentálisan nem magamutogató, de kompetens, dallamaiban összetett, de nem emészthetetlen, hangvételében alapvetően brit neo-prog, de ha kell, súlyos metál riffekkel szálkásít. Adam Wakeman azt nyilatkozta: eredetileg nem tervezték, hogy ilyen gitárközpontú lesz a muzsika, de a fiatal gitáros, Pete Rinaldi egyszerűen annyira meggyőző teljesítményt nyújtott, hogy kellőképpen hangsúlyos szerepet kellett biztosítani neki.

Szerintem éppen ettől lett jó, sőt tovább megyek, nagyon jó ez az album. Talán kevésbé agyas és hangszeresen szóló-orientált, mint a Haken (itt és itt), de a rokonság egyértelmű. Márpedig a Hakent - Kedves Olvasó - nagyon szeretjük; olyannyira, hogy tavaly toplistás lett a "Visons" című lemezük. Fölösleges is szaporítani a szót. Tüstént belinkelem ide a debüt "trailer"-jét, ahol a számcímekre kattintva egyenként bele lehet hallgatni a nótákba.



Tartuffe

Címkék: lemezkritika