Roger Waters: Us + Them DVD (2020)

yyyy_2.jpg

Kiadó:
Columbia

Honlapok:
www.roger-waters.com
facebook.com/rogerwaters

Ígérem, ez a bejegyzés nem lesz hosszú. Ennek nem a lázas ünnepi bevásárlás vagy a csalódottságból fakadó érdektelenség az oka. Egyszerűen arról van szó, hogy erről a koncertélményről egyszer már alaposan és hatalmas lelkesedéssel beszámoltam, amikor leírtam személyes élményeimet a 2018. május 2-án megtartott budapesti sportarénás hangversenyről. Igazából szavakkal leírhatatlan varázslatnak voltam bratyómmal együtt szem- és fültanúja, amelyről csak sután, szinte dadogva számolhat be az ember olyannak, akinek nem adatott meg, hogy ott legyen. Éppen ezért örülök annak, hogy Roger Waters irgalmatlan nagyszabású, eszméletlenül látványos "Us + Them" turnéjáról készült egy DVD, mert így egyszerűen azt mondhatom: aki nem hisz a recenziómnak, tekintse meg a koncertről készült filmet.

Mert ez - a turné döbbenetesen gazdag látványvilágához illően - nem egyszerűen egy koncertfölvétel, ez egy koncertfilm, méghozzá azt a tiszteletreméltó hagyományt követve, amelynek annak idején éppen a Pink Floyd volt az úttörője a "Live At Pompeii" anyaggal. A világszerte több mint 2 millió ember által látott grandiózus előadást Amszterdamban vették föl, és eredendően a mozikba szánták. Bemutatója 2019. szeptember 4-én volt a Velencei Filmfesztiválon. A járvány miatt nem hiszem, hogy annyi néző láthatta a filmszínházakban, mint amennyinek illett volna, de most végre a sajnálatosan megvágott anyagot DVD-n is megvásárolhatjuk, ráadásul a számomra érthetetlen okokból kihagyott három dallal (Fleeting Glimpse, Comfortably Numb, Smell The Roses) megbónuszolva.

Talán az ideológiai és aktuálpolitikai fölhangok túl erősek, talán idegesít Roger Watersnek és korosztálya szabadelvű értelmiségeinek tipikus képmutatása, amikor gyűlölködve hirdetik a szeretetet és öklöt rázva, káromkodva, eltorzult képpel a békét, de a muzsika briliáns, az előadás hibátlan, a körítés pompázatos, sőt, lélegzetelállító (ami e tekintetben pl. a "Dogs" alatt történik, az káprázatos!). Hogy mondjak valami kevésbé áradozót is: meggyőződésem, hogy Pesten, élőben jobban szólt a dolog, legalábbis ami a dob soundot illeti. Szerintem az utólagos keverésnél szúrtak el valamit. De ennél több fogást nem találni az anyagon, legföljebb a bosszantó (és a DVD lemez "műsoros" felületére veszélyes) digipak csomagolást.

Gyerekek! Rocker-apunak ideális ajándék a karácsonyfa alá!

Tartuffe