Dionysos Rising

Jelen "zenei naplónk" fő profilja heavy metal és rockzenei kiadványok (CD-k, DVD-k) értékelése és ajánlása, valamint koncertbeszámolók és interjúk közzététele.

"Küldetésnyilatkozat"

Ha kíváncsi vagy, miről is szól ez a Dionysos Rising, akkor kattints.

Facebook

Utolsó kommentek

Ajánlott oldalak

 

Rockbook logó 400x120 fehér.jpg

ws szines.jpg

Circus Maximus: Nine (2012)

2012.06.01. 11:53 | Dionysos | 17 komment

Kiadó:
Frontiers Records

Honlapok:
www.circusmaximussite.com
myspace.com/officialcm

Háááát, amikor meghallottam a kislemezes "Reach Within" című dalt, elborította a vér az agyamat. Öt hosszú éve várom türelmetlenül az új CM lemezt, ezeknek meg van pofájuk előhozakodni ezzel a Coldplay játszik U2-t nyáladékkal! Azután szép lassan oszlani kezdett az agyamat elborító köd: (1) Ez csak egyetlen nóta a tízből, (2) annak is a rádiók számára megvágott diétás változata, (3) ráadásul többszöri hallgatás után elkezdtek föltárulkozni a nóta kimért, óvatosan csepegtetett finomságai, pl. Mats Haugen mesterien építkező gitárszólója. Bár kétségkívül elhamarkodott egyetlen dal alapján ítéletet mondani az egész albumról, az valahogy benne volt a levegőben, hogy a CM ezúttal egy direktebb (kevésbé progresszív) és szellősebb (kevésbé metálos) koncepció mentén komponál. Mike Eriksen – akinek egyébként is ideális AOR hangja van – Torsti Spoof-fal (Leverage), a modernizált aréna rock koronázatlan királyával csinált egy hiperdallamos slágergyűjteményt (The Magnificent), s ehhez a projekthez Mats Haugen is hozzájárult egy dallal. Azonkívül Eriksen – hogy is önthetném szavakba? – külsőleg is az elpuhulás jeleit mutatja, ha kegyetlen lennék, úgy fogalmaznék, hogy elhízott, mint egy kényeztetett zsírsertés. De nem vagyok kegyetlen, így inkább azt mondom: a családjánál már csak a kardiológusa aggódhat jobban az egészségéért.

Apropó család! Az öt éves, hosszú pihenő, és a "Nine" megjelenésének több mint egy éves csúszása nem csak Mats Haugen szerencsétlen kézsérülésének "köszönhető", hanem annak is, hogy az együttes tagjai mostanában leginkább a családalapításra és utódnemzésre koncentráltak – az öt zenész időközben egy kisebbfajta óvodára való gyereket "hozott össze". A kiegyensúlyozott házasság gyakran jár együtt azzal, hogy a fémszívű kemény legény megjuhászodik, levágatja a rőzsét és deréktájban megereszkedik.

Persze az is elképzelhető, hogy mindez csupán alaptalan találgatás, és valójában az a zenei hangsúlyeltolódás, amit a "Nine" képvisel, már kezdettől fogva be volt programozva a CM-be. Vagy ami még fontosabb, az eredetileg tribute bandaként indult CM most talált saját, önálló stílusára. Erről találóan, az "Isolate" című előző lemez kapcsán így írt Túrisas: "Nem egyszer láttuk, hogy az 'olyan mint-csapatok' néhány év eltelte után a megtalált saját hangon szólalnak meg, és megszüntetve, megőrizve zenei hatásaikat példaként állnak a már őket követők előtt." Az a bizonyos szög a fején lett eltalálva.

Mindamellett érdekes, hogy a lazábbra, finomabbra vett dalszerkezetek nem tették a CM-et kommerszebbé, sőt tulajdonképpen – paradox módon – a "Nine" nehezebben megközelíthető, megszerethető, mint elődjei. Elképesztően rétegzett, cizellált muzsika ez, amit kóstolgatni kell, beleharapni, aztán visszatenni egy kicsit a hűtőbe, hogy később újra elővegyük. Rajtam már erőt vett az evéskényszer, annyiszor nyitogatom a hűtőt, hogy az már az energiatakarékosság kárára megy. Még csak június van, de már most ki merem jelenteni: minimál borító ide vagy oda, a "Nine" jó eséllyel az év lemeze, de hogy dobogós, az biztos!

A CM tehát végképp önmagára talált, ők már biztosan nem "padawan"-ok többé, hanem a progresszív metál jedi lovagjai: ezt bizonyítani se kell, elég hozzá meghallgatni a kb. 9 perces "Burn After Reading" című mesterművet. Voltaképp örülök ennek a fejleménynek, de rettenetesen maradi, hajthatatlan és korlátolt lévén, arra a bizonyos lakatlan szigetre még így is inkább az ifjonti hévvel, lelkes őserővel megáldott "1st Chapter"-t (2005) vinném magammal.

Tartuffe

Címkék: lemezkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://dionysosrising.blog.hu/api/trackback/id/tr364559031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

garaelkatona 2012.06.01. 16:26:58

Hát ennek a lemeznek a feltűnését nagyon elsumákoltad közhírré tenni, csak nem te akartad mindenáron megírni?...:))).

Dionysos 2012.06.01. 16:35:18

Na, erre ráhibáztál!!! :))

garaelkatona 2012.06.01. 17:45:24

@Dionysos: Nem baj, a Thresholdot akkor is megírom, ha mindannyian megírjuk, hehehhe.
A kritikád alapján egyébként valószínűsítem, hogy ez már nem az én világom, a rétegesből csak a rétest szeretem.

Johnny R. 2012.06.03. 00:21:38

A Symphony X: Paradise Lostja óta az első lemez ami elsőre is ütött. Tényleg érettebb...de mégis nagyon jó zene!

ArgonX 2012.06.05. 11:11:07

Valóban, nagyon érett a zene, sugárzik belőle a profizmus. Nálam a 1st chapter lemezük olyan alapmű, mint a DT féle Images and words. Viszont ez az album már valami egészen más... Nagyon tetszik a Nine is, valszeg rongyosra fogom hallgatni, de ez már nem az a progmetálos Circus Maximus, amit megszerettem, és amiért nagy tisztelőjük vagyok.

És amit a poszt nem említ: a lemez hihetetlenül jól szól. Tökéletes arányok, dinamika, minden megvan. Le a kalappal a hangmérnök előtt, ritka az ilyen jól kevert/masterelt lemez...

Dionysos 2012.06.05. 11:29:30

@ArgonX: Nos, igen. Egy húron pendülünk... A "The 1st Chapter"-ről épp a minap hallgattam a "Glory Of The Empire"-t. Libabőr! Az nálam is ott van a "lakatlan sziget" föliratú alapcsomagban a DT "Images & Words", a SX "Damnation Game", az Astra "From Within" és a Beyond The Bridge "The Old Man...", stb. lemezeivel egyetemben.

garaelkatona 2012.06.13. 20:44:28

Meghallgattam, nagyon tetszik, de én nem találom annyira cizelláltnak. Durva DT hangulat - maga az énekes is egy felturbózott La Brie - , a második szám meg azzal a keleties állat riffel egy kiköpött Pagan's Mind sláger. Eddig idén a Diablo után számomra a legjobb progresszív metál lemez.

tipeti 2012.06.18. 12:34:14

Nekem most sikerült beszereznem ezt a lemezt....es megint egyet kell ertenem az iräs szerzöjevel. Elsö hallgatäs utän kicsit megremültem, igaz mär akkor is ereztem valami erdekeset.....majd többszöri meghallgatäs utän tudtam igazän megszeretni ezt az albumot. Valoban lassan, finoman jön az elvezet mint egy igenyes szexuälis aktus alkalmäval......
Lakatlan szigetre....asszem mindhärom lemezt elvinnem....

Kotta 2012.07.09. 11:30:42

Hibátlan. Év lemeze megvan.

Nickyyyyy 2016.02.04. 22:29:45

petrucci megint miről maradt le..

Dionysos 2016.02.04. 22:45:51

@daemonhunter: Pedig előre jelzem: az eddig meghallgatható 2 nóta alapján (Havoc, március 18.) itt is érik egy pofon (kritikai kifakadás)...

Nickyyyyy 2016.02.04. 23:05:01

@Dionysos: hát igen, nekem a nickelback és társai, ugrottak be erről a dalról, a nine féle dallamosság számomra sokkal "közelebb van a forráshoz" ,mint ez..
aztán lehet hogy pont olyan lesz ez mint a Reach Within..
(reméljük)

Nickyyyyy 2016.02.04. 23:11:04

előző hsz. a havoc ra vonatkozott..

a The Veight pedig visszaidézi a nine féle érzést (bár it valahogy nem az igazi)megspékelve egy petrucci szerű gitár kiállással, ami szintén nem hagyott nyomot bennem.

Nem mondom hogy rossz, de míg a nine inkább könnyedebb progressziv album volt, ez talán inkább a dallamosabb album lesz metal elemkekkel..valahonnan ismerős ez a dolog....

Régi Olvasó 2016.02.05. 18:48:22

@Dionysos:
Az új Amoral is tenyérpirítós kategória nálad?
Nekem nagyon tetszik és egyívású stílusban Circusékkal.

garael 2016.02.06. 17:49:26

@Régi Olvasó: Az új Amoral? Én még az Ari-s korszakukra emlékszem, ott inkább heavy metalt nyomtak - előtte meg valami hörgős nemtommit. Ennyire megváltozott a stílus?

Nickyyyyy 2016.02.06. 22:15:15

@Dionysos: a CM fb oldalán már tömegesen kapja a savat az album!

Régi Olvasó 2016.02.07. 18:14:58

@garael:
Szerintem meg fogsz lepődni! Én is így jártam. :)