Magic Pie: King For A Day (2015)

magic_pie.jpg

Kiadó:
Karisma Records

Honlapok:
www.magicpie.net
facebook.com/magicpieband

Nem tudom, hányan lehetünk világszerte, de azon kevesek közé tartozom, akik a Karisma Records kiadótól előrendelték a Magic Pie új albumát egy "T-shirt bundle" csomag keretében.  Nem volt sem egyszerű, sem olcsó, de "hallatlanból" tuti volt az anyag zsenialitása. Ez a méltatlanul kevéssé ismert norvég prog-rock zenekar pályafutása során még egyetlen gyönge lemezt sem jelentetett meg, a 2011-es "The Suffering Joy" toplistás szereplése pl. egy pillanatig sem volt kérdéses. Előrebocsátom, az új anyag sem csak egy napig lesz nálam király...

A skandinávok valahogy ezt a stílust is nagyon érzik, jelen pillanatban senki sem vetekedhet velük. Soroljam? The Flower Kings, Karmakanic, Kaipa, Hasse Fröberg, Astrakhan, A.C.T... Hasse Fröberg pl. az idén már kiváló eredménnyel bizonyított, de a Magic Pie mindegyik előbb fölsorolt zenekar közül az abszolút kedvenc, pedig a Karmakanic és a Kaipa már régóta bevonultak a személyes rock panteonomba. Eirikur Hauksson énekes leszerződtetése Ken Hensley mellől nagyon jó húzás volt, de itt mégis alapvetően Kim Stenberg gitáros-énekes az, aki meghatározza a zenei arculatot. Őrület a pali!

A legutóbbi album nekem kicsit átgondoltabbnak, koncepciójában egységesebbnek tűnt, de ez nem jelenti azt, hogy most nem kapkodja az ember a fejét briliáns szólókra épülő hosszú instrumentális betétek hallatán. A lényeg, hogy ez most spontánabb, improvizatívabb benyomást kelt, s talán valamivel gyorsabb és keményebb hangvételű is, de ez mind az én malmomra hajtja a vizet.

Az albumon mindössze hat tétel kapott helyett, de arról szó sincs, hogy az új Faith No More-hoz hasonló harmincvalahány perces alibi munkáról lenne szó. Egyik nóta sem nyúlfarknyi popdalocska, a Dream Theater legszebb pillanatait idéző címadó pedig közel fél órás!Attól tartok, hogy a hetek óta tartó fúziós jazz-rock korszakomat most rövid úton le fogja váltani a skandináv prog-rock korszak. Ezt megtörni szerintem csak két idénre várt megjelenés lehet képes: az új SymphonyX júliusban, és a csigalassan készülő Pagan's Mind DVD (Full Circle). Ha Magyarországon összefutok még egy olyan eszementtel, akin Magic Pie pólót látok, most mondom: ott helyben meghívom egy jéghideg sörre, és lehet, hogy még egy Unicum is belefér!

Tartuffe

Címkék: lemezkritika